Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΤΡΙΑ(3) ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ!!!

ΤΡΙΑ(3) ΣΠΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΣ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΖΗΣΗ!!!


Α΄ ΒΙΝΤΕΟ: Χειροτονία π. Θεοδώρου Ζήση, προσφώνηση Χαλκηδόνος κ.Βαρθολομαίου
  Την Δ΄ Κυριακή των Νηστειών του έτους 1991, στις 17 Μαρτίου, μνήμη του Οσίου Θεωνά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, τελέσθηκε η εις Πρεσβύτερον ι. χειροτονία του Πρωτοπρεσβυτέρου π. Θεοδώρου Ζήση στην Ιερά Μονή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας (ένα εκ των τριών Πατριαρχικών Ιδρυμάτων στην επικράτεια της Εκκλησίας της Ελλάδος, μαζί με την Εξαρχία της Πάτμου και την Ι.Μ. Βλατάδων), όπου είναι θησαυρισμένο και το ι. λείψανο του Οσίου Θεωνά. Την χειροτονία τέλεσε ο Μητροπολίτης Χαλκηδόνος κ. Βαρθολομαίος. Η εις Διάκονον χειροτονία του π. Θεοδώρου είχε τελεσθεί την 22α του Δεκεμβρίου του 1990, εορτή της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, απὸ τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής, Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο. Ο χειροτονητήριος λόγος του π. Θεοδώρου μαρτυρεί την γνησιότητα του σεβασμού του έναντι της Εκκλησίας ως Σώματος Χριστού, και ιδιαιτέρως της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως, την οποία επέλεξε για να ενταχθεί, ενώ και η αντιφώνηση του Μητροπολίτου Χαλκηδόνος επιβεβαιώνει τις ανιδιοτελείς και διαρκείς υπηρεσίες του π. Θεοδώρου προς το παλαίφατο Οικουμενικό Πατριαρχείο της Βασιλευούσης και την έως τότε, επί πατριαρχίας του μακαριστού Πατριάρχου κυρού Δημητρίου, αποδοτική συνεργασία του π. Θεοδώρου με το Πατριαρχείο. Τα ως άνω αποτελούν ταυτόχρονα και σαφείς αποδείξεις της επιδεινώσεως της οικουμενιστικής πλεύσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου επί πατριαρχίας κ. Βαρθολομαίου, ένεκα της οποίας απομακρύνθηκε τελικώς ο π. Θεόδωρος από το Πατριαρχείο ΚΠόλεως. Αυτή η επιδείνωση άρχισε με την αποδοχή της Ουνίας (Balamand 1993) και συνεχίζει ακαταπαύστως επί της κατιούσας οδού.

 Β΄ ΒΙΝΤΕΟ: Χειροτονία π. Θεοδώρου Ζήση, προσφώνηση κυρού Σεβαστιανού Κονίτσης

 Απόσπασμα από την εις Πρεσβύτερον ι. χειροτονία του π. Θεοδώρου Ζήση στις 17 Μαρτίου 1991 στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας, κοντά στα Βασιλικά της Θεσσαλονίκης. Ο μακαριστὸς Εθνάρχης του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Σεβαστιανός (+1994), μετά την ιερά τράπεζα που ακολούθησε το πέρας της Ακολουθίας του Οσίου Θεωνά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (Δ΄ Κυριακή των Νηστειών), προέστη της πανηγυρικής τραπέζης, αναπληρώνοντας τον (ασθενήσαντα και αποχωρήσαντα) Μητροπολίτην Χαλκηδόνος κ. Βαρθολομαίον, τον προστάντα της χειροτονίας. Ο λόγος του μακαριστού κυρού Σεβαστιανού, "άλατι ηρτυμένος" και με γλυκύτητα, χέει τον πλούτο της καρδιακής αγάπης του για τον π. Θεόδωρο, πρωτίστως για την Εκκλησία, αλλά και για το πολυαγαπημένο του ποίμνιο, αυτό των υποδούλων στην βαρβαρική αλβανική κατοχή Ελλήνων Βορειοηπειρωτών που επί δεκαετίες είχαν εγκαταλειφθεί από τους επισήμους φορείς του Ελληνικού Κράτους.

 Γ΄ ΒΙΝΤΕΟ: Η χειροθεσία του π. Θεοδώρου Ζήση εις Μέγαν Πρωτοπρεσβύτερον

Στον Μέγα Αρχιερατικό Εσπερινό του Μεγάλου Αντωνίου, το απόγευμα της Πέμπτης, 16 Ιανουαρίου του έτους 1997, ο μακαριστὸς Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Παντελεήμων Β΄ (Χρυσοφάκης) ανάγει επαινετικώς (και αιφνιδίως) τον π. Θεόδωρο Ζήση εις Μέγαν Πρωτοπρεσβύτερον της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. 
(Ζητώ συγγνώμη για την ποιότητα του ήχου, λόγω της πρωτοτύπου κασέττας VHS) 
Το απόσπασμα της βιντεοσκοπήσεως, από την τηλεόραση 4Ε (Ελληνική Εκκλησιαστική Ενημερωτική Εκπομπή) και την εκπομπή "Φώς Ιλαρόν", προδίδει την αγάπη του μακαριστού Παναγιωτάτου Μητροπολίτου κυρού Παντελεήμονος Β΄ στην Ορθοδοξία και την γνήσια εκκλησιαστική Θεολογία. Αυτή εμαρτυρείτο ἀλλωστε και από την συνεπώς αντι-οικουμενιστική και αντι-συγκρητιστική του στάση και την άφοβη και στεντόρεια διαμαρτυρία του όπου διέκρινε αδικία ή αντι-εκκλησιαστική δραστηριότητα, από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Clinton, μέχρι και τον Κυριάκο Βελόπουλο και το βιβλίο του "Ιησούς και Δίας" . 
Το ντοκουμέντο αυτό φανερώνει και την εσωτερική κατάσταση εξοπλισμού και ιερού διακόσμου του Ιερού Ναού του Αγίου Αντωνίου στα πρώτα χρόνια μετά την ανάληψή του από τον π. Θεόδωρο (Πάσχα 1993), σε σύγκριση με την σημερινή, μετά από 20 χρόνια ευπρέπεια και ομορφιά του με τη συνδρομή του ευλαβούς εκκλησιάσματος, της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσαλονίκης και του π. Θεοδώρου.

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ "ΘΕΟΛΟΓΩΝ" ΤΟΥ Α.Π.Θ.!!!

Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ "ΘΕΟΛΟΓΩΝ" ΤΟΥ Α.Π.Θ.!!!





Ο κ.Χ.ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ και η κ.Μ.ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
ο βλάσφημος θεοσοφιστής και τέκτων Ν. Καζαντζάκης
Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΞΑΝΑΣΤΑΥΡΩΝΕΤΑΙ ΥΠΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΡΙΑΣ κ.ΜΑΡΙΑΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΤΗΣ κ.ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΑΜΟΥΛΗ!!!


                                     



ο προτεσταντόπληκτος κ.Ανδρέας Αργυρόπουλος εις εφηβικήν ηλικία!!!








Διαβάσαμε τα εξής στο προτεσταντόπληκτο Ιστολόγιο «Η Θεολογία Μεσοπέλαγα», του ΚΑΙΡΟσκόπου κ. Ανδρέα Αργυρόπουλου:

«Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Κρητικού, θέσπισε το 2012 «Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη», με σκοπό τη βράβευση ενός ατόμου (ή μιας ομάδας) για πρωτότυπο γραπτό έργο (διδακτορική διατριβή ή μελέτη ή έρευνα ή λογοτεχνικό κείμενο) ή πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία, εμπνευσμένα από το έργο ή τη ζωή του συγγραφέα. Η πρώτη προκήρυξη του βραβείου ορίστηκε για το έτος 2013 και για γραπτό έργο.
Αυτή η προκήρυξη προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον: 42 υποψήφιοι έστειλαν έργα τους στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ισπανικά. Η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ, επέλεξε δέκα έργα, τα οποία υπέβαλε στην Επιτροπή Κρίσης.
Στις 31 Αυγούστου 2013, η Επιτροπή Κρίσης αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει:
α) Το Διεθνές Βραβείο Επιστημονικής Εργασίας στη Μαρία Χατζηαποστόλου (Ελλάδα) για τη μελέτη της «Το πρόσωπο του Χριστού στον Καζαντζάκη». Η βραβευθείσα είναι θεολόγος και διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση. Το έργο της αναφέρεται στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με το Θεό και ειδικότερα με το πρόσωπο του Χριστού, αλλά και στην αέναη αναζήτηση της ανυπότακτης ψυχής του.(…) 
Τα βραβεία θα απονεμηθούν στους νικητές την 20ή Οκτωβρίου 2013, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής.
Σημειώνουμε, τέλος, ότι το ερχόμενο έτος θα προκηρυχθεί ο πρώτος καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Καζαντζάκη.

Μαρία Χατζηαποστόλου δήλωσε:Ευχαριστώ από καρδιάς
Μαρία με τους Οικουμενιστές καθηγητές που έμπλεξες τι άλλο βραβείο θέλεις;
τη «Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» για την ύψιστη τιμή προς το πρόσωπό μου με τη βράβευση της μεταπτυχιακής διατριβής μου «Το πρόσωπο του Χριστού στο Νίκο Καζαντζάκη» με το «Α' Διεθνές Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης». Και μόνο που τούτο το κορυφαίο βραβείο φέρει τ' όνομα του μεγάλου Κρητικού στοχαστή με συγκινεί βαθύτατα και με γεμίζει μ' ευθύνη... Αφιερώνω αυτό το βραβείο στους δασκάλους μου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ιδιαίτερα στο δάσκαλό μου κ. Χρυσόστομο Σταμούλη με την υπόσχεση να «φτάνω πάντα όπου δεν μπορώ».

Δόξα τω Θεώ που βγάζετε και φωτογραφίες για να έχουμε δουλειά....

Το ότι έχουμε οικουμενιστές θεολόγους το γνωρίζα!Το ότι έχουμε φιλενωτικούς παπόφιλους και νεωτεριστές νεοβαρλααμιστές θεολόγους  πάλι το γνωρίζα, και το έπαθα και το έμαθα, από πρώτο χέρι κατά την διάρκεια των θεολογικών μου σπουδών!Αυτό το οποίο δεν γνώρισα αν και είμουνα λιγάκι υποψιασμένος είναι η λατρεία προς τον Νίκο Καζαντζάκη!Δηλαδή θα μου πείτε ότι η Θεολογική Σχολή του Α.Π.Θ. πάσχει από οξεία Καζανζιτίτιδα;Προσωπικά φέρνω στην μνήμη μου την παροιμία «Όλα τα είχε η Μαργιωρή ο φερετζές της έλειπε»!Ένα  διεθνές βραβείο Νίκου Καζαντζάκη σίγουρα ήτανε το μόνο που απουσίαζε από την Θεολογική Σχολή για να βιώσει την απόλυτη ολοκλήρωση της(sic)!!!

Φυσικά,θα μου πεί κάποιος άλλος, εφόσον υπάρχουν ακαδημαϊκοί καθηγητές της Θεολ.Σχολ. θαμώνες και ομιλητές Τεκτονικών στοών, τον Καζαντζάκη δεν θα πρόβαλαν ως πρότυπο;Αυτό κι’αν είναι κατάντια!
Αντί να προβάλουμε ως πρότυπα,τους φωτισμένους θεόπτες και θεωμένους,Δαμασκηνούς,Παλαμάδες,Φώτιους,και Μάρκους,προβάλουμε και προσπαθούμε ως θεολόγοι να «αγιοποιήσουμε» βλάσφημους, θεοσοφιστές και τέκτονες ως ο Ν.Καζαντζάκης!!!
Πατέρες,μητέρες,φίλοι,εχθροί και αδελφοί απορώ και εξίσταμαι και τον νούν καταπλήττομαι με τα οικουμενιστικά καμώματα της Μαρίας Χατζηαποστόλου (ελέω του καθηγητή μας Χρυσοστόμου Σταμούλη)! Αλήθεια,κύριοι Οικουμενιστές συνάδελφοι έχετε διαβάσει καθόλου την κριτική του οσίου πατρός Επιφανίου Θεοδωρόπουλου που ασκεί προς τον Ν.Κ. ;

Στο άρθρο του οσίου ανδρός π.Ε.Θ. «ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΝΙΚ.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ» εν Αθήναις τη 10η Ιανουαρίου 1959 αναφέρει τα εξής: "Αγαπητή «Εστία» κατ’αυτάς τας ημέρας είδε το φώς της δημοσιότητος έν πολύτιμον αληθώς κείμενον.Εννοώ το βιβλίον «Επιστολές προς τη Γαλάτεια» του «φουμιστού αντρούς»,κατά την ωραία έκφρασίν σου,δηλ.του Νικολάου Καζαντζάκη.Το κείμενο αυτό είναι πολύτιμον,διότι φανεροί τον βαθύτερον ψυχικόν και ιδεολογικόν κόσμον του ταλαιπώρου αυτού ανθρώπου κατά τρόπον ανεπίδεκτον αμφισβητήσεων.Η δικαίωσις σου,ως και η δικαίωσις πάντων των θεωρησάντων τον Καζαντζάκην ως ένα άθεον κομμουνιστήν,ήλθεν ήδη απόλυτος και πανηγυρική.<<Ουδέν κρυπτόν ό ου μη φανερόν γενήσεται>> είπεν ο Κύριος….Οι θαυμασταί του «αγνοτέρου ιδεολόγου» κόπτονται ήδη και ολοφύρονται δια την ευρούσα αυτούς συμφοράν και καταρώνται δια την ευρούσαν αυτούς συμφοράν και καταρώνται τους αιτίους της εκδόσεως των επιστολών,αλλά τις η ωφέλεια εκ των θρήνων;Το κακόν συνέβη και είνε πλέον ανεπανόρθωτον…"

(ακολουθεί συνέχεια στο άρθρο του μακαριστού πατρός Επιφ.Θεοδ. με αποκαλύψεις ολίγων φρασών του Ν.Κ. από τις επιστολές του)!!!

Ένα άλλο άρθρο,  «Ο ΤΕΚΤΟΝΑΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣΟΦΟΣ ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ» του Δημήτρη Τσινικόπουλου(Νομικός με σπουδές φιλοσοφίας και θεολογίας)αναφέρει τα εξής:<< Την ίδια περίοδο πηγαίνει για λίγο στη Γαλλία και σύμφωνα με ορισμένα στοι­χεία μυείται στον Τεκτονισμό. Το ότι ο Καζαντζάκης υπήρξε τέκτονας είναι γνωστό από τα λεγόμενα του φίλου του, συγγραφέα Παντελή Πρεβελάκη, ο ο­ποίος όμως λανθασμένα αναφέρει ότι ο Καζαντζάκης είχε μυηθεί σε Στοά της Αθήνας το 1907. Την ίδια πληροφορία μεταφέρει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Ο Καζαντζάκης μιλεί για τον Θεό, σελ. 53) με την παρατήρηση ότι «δεν γνωρίζου­με τίποτε άλλο για την τεκτονική του σταδιοδρομία, αν ανέβηκε σε ανώτερα δηλαδή στάδια και αν παρακολουθούσε τεκτονικές εργασίες για πολλά χρόνια». Για το ίδιο θέμα, η Έλλη Αλεξίου μνη­μονεύει τιςτρεις τελείες στην υπογρα­φή του Καζαντζάκη στο γνωστό της βι­βλίο Για να Γίνει Μεγάλος. Επίσης είναι γνωστό ότι σε επιστολόχαρτά του ο Καζαντζάκης είχε τυπώσει τον ουροβόρο όφι, ένα από τα σύμβολα της Θεοσοφίας και μέσα στον κύκλο το ψευδώνυμό του Πέτρος Ψηλορείτης με τη φράση «εν το παν», ενώ στην Οδύσσειά του (Β' στιχ. 811-813) μνημονεύει τη σβάστικα, γνωστό αποκρυφιστικό σύμβολο που έ­χει την καταγωγή της στην αρχαία ινδι­κή θρησκεία.»!!!

Παρόλα αυτά η Οικουμενίστρια συνάδελφος κ.Μ.Χ. δήλωσε όπως θα διαβάσατε:  << Και μόνο που τούτο το κορυφαίο βραβείο φέρει τ' όνομα του μεγάλου Κρητικού στοχαστή με συγκινεί βαθύτατα και με γεμίζει μ' ευθύνη... Αφιερώνω αυτό το βραβείο στους δασκάλους μου της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και ιδιαίτερα στο δάσκαλό μου κ. Χρυσόστομο Σταμούλη με την υπόσχεση να «φτάνω πάντα όπου δεν μπορώ»

Για να δούμε λοιπόν για αυτόν τον  «μεγάλο στοχαστή» που προβάλει η κ.συνάδελφος με τον κ.καθηγητή μας Χ.Σ. τι λένε οι ομόφρονες του Ν.Κ. οι τέκτονες στο Ιστολόγιο τους...


"Η μεταφυσική χροιά του Καζαντζάκη καθορίστηκε από τον Ελευθεροτεκτονισμό, στον οποίο είχε ενταχθεί, και τις μελέτες του στη Θεοσοφία. Η φιλοσοφική αναζήτηση του μεγάλου Έλληνα στοχαστή ξεκίνησε από πολύ νωρίς.(…) Η γνωριμία του Καζαντζάκη με τον Αγ. Σικελιανό θα σταθεί καθοριστική, γιατί ο ποιητής, ως βαθύς γνώστης της Θεοσοφίας, θα του μεταλαμπαδεύσει τις θεοσοφικές ιδέες. Ενδεικτικό στοιχείο της θεοσοφικής επίδρασης στον Κρητικό στοχαστή είναι η χρήση σε επιστολόχαρτα του ουροβόρου όφεως, στο εσωτερικό του οποίου ήταν τυπωμένη η φράση « εν το παν » και ένα από τα ψευδώνυμά του: Πέτρος Ψηλορείτης. Σε άλλα επιστολόχαρτα έχει τυπωμένο το ταοϊστικό σύμβολο Γιν- Γιανγκ με τις γραμμές ακτινωτά του Ι- Τσινγκ.

Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της επίδρασης είναι το γεγονός πως δημοσίευσε το πρωτόλειο έργο του “Όφις και Κρίνος” με το ψευδώνυμο Κάρμα Νιρβανή. Σύμφωνα με την Ανατολική φιλοσοφία, όπως μας την μετέφερε η ιδρύτρια του θεοσοφικού κινήματος Έλενα Μπλαβάτσκι, Κάρμα είναι ο νόμος της ανταπόδοσης ή νόμος αίτιου και αιτιατού ( ό,τι σπείρει ο άνθρωπος αυτό και θα θερίσει ) και Νιρβάνα η κατάσταση της απόλυτης ανάπαυσης, στην οποία φτάνει ο άνθρωπος μετά από τις συνεχείς ενσαρκώσεις του, όταν τελειοποιηθεί.»"

Παρόλα αυτά αγαπητοί μας αναγνώστες,αν αντιπαραθέσεται τόσο το άρθρο του Δημήτρη Τσινικόπουλου όσο και το άρθρο του Τεκτονικού Ιστολογίου θα καταλάβετε πολλά!!!


Ωστόσο έχουμε εντοπίσει και την εξής σπουδαία παρατήρηση στο βιβλίο του Μητροπολίτου Ιεροθέου Ναυπάκτου (Εκκλησιαστικοί αναβαθμοί προκλήσεις και προσκλήσεις στην νέα χιλιετία) :
<< Συγκεκριμένα ο Καζαντζάκης χωρίζει τους ανθρώπους σε κα­λούς και κακούς, με βάση την πουριτανική ηθική, που στηρίζε­ται στον απόλυτο προορισμό και τον ευσεβιστικό ανθρωπισμό, ενώ ο Παπαδιαμάντης αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους με στοργή και αγάπη. Δεν αμνηστεύει τα ελαττώματά τους, αλλά τα βλέπει μέσα σε όλη την προοπτική της προσωπικότητός τους καθώς επίσης τα αφήνει στην Πρόνοια, το έλεος και την κρίση του Χριστού. Δεν αποσπά ανθρωποκεντρικά και αυτάρεσκα την κρίση από τον Χριστό.»


Όπως επίσης σε ένα άλλο βιβλίο του(«Παρεμβάσεις στην σύγχρονη κοινωνία» – Τόμος Α’) ο μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος αναφέρει:
 «Στην αλληλογραφία αυτή φαίνεται η αγωνία του Κα­ζαντζάκη να δημιουργήση έναν δικό του Θεό. Ο Καζαν­τζάκης πραγματικά πέρασε από πολλά στάδια στην ζωή του. Αυτό φαίνεται εκφραστικότατα σε μια από τις τε­λευταίες επιστολές του, που την έγραψε την 25-4-54. Με­ταξύ των άλλων γράφει:
«Τρία τα μεγάλα θεολογικά στάδια που πέρασα: 
1   - Θεέ μου, εσύ θα με σώσης· 
2    - Θεέ μου, εγώ θα σε σώσω· 
3    - Μαζί θα συνεργαστούμε μαζί θα σωθούμε, Θεέ μου». 
Μόνο μέσα από τα πλαίσια αυτά πρέπει να δούμε όλο το έργο του Καζαντζάκη. Έτσι ακριβώς το είδα διαβά­ζοντας κείμενά του, πριν από πολλά χρόνια. Ανέφερα όλα αυτά γιατί τα συνδέω αναπόσπαστα με το βιβλίο του «ο τελευταίος πειρασμός». Πρέπει να ομολογήσω ότι προσπάθησα να διαβάσω και αυτό το βιβλίο, για το οποίο είχε γίνει πολύς λόγος. Πραγματικά, άρχισα να δια­βάσω τις πρώτες σχεδόν 100 σελίδες, αλλά δεν μπόρεσα να συνεχίσω. Ήταν γραμμένο με τέτοια εμπάθεια, διαστρέβλωνε τόσο πολύ τα πράγματα, ώστε παρά την επιθυμία μου να το διαβάσω ολόκληρο, χάρη περιεργείας, ως αντικειμενικός αναγνώστης, δεν το άντεξα. Απλώς αρκέστηκα να διαβάσω αποσπασματικά μερικές σελίδες του. Με την ανάγνωση των πρώτων σελίδων και την α­ποσπασματική ανάγνωση τμημάτων του βιβλίου, αφού η συνείδησή μου διαμαρτυρόταν να το τελειώσω ολόκλη­ρο, συνέλαβα το νόημα και τις «βλασφημίες» του βιβλίου αυτού.»
Παρόλα όσα σας παρουσιάσαμε,οι αγαπητοί επιστήμονες θεολόγοι,πλύν ορκισμένοι Οικουμενιστές, είναι περήφανοι που λάβανε βραβείο που φέρει το όνομα του βλάσφημου θεοσοφιστή και τέκτονα(;!)Ο tempora omores!!!
Θα ήθελα να κλείσω με μερικά απο τα λόγια του αείμνηστου αγίου πατρός Επιφανίου Θεοδωροπούλου σε ένα άλλο άρθρο του το 1955, που φέρει τον τίτλο <<Η ΥΠΟΘΕΣΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»!Αναφέρει ο μακαριστός πατήρ: Είνε άξιον πολλών δακρύων,διότι αποδεικνύει πόσον άρρωστον ηθικώς είνε το Έθνος ημών,το γεγονός της υπερασπίσεως παρά τόσων και τόσων του μιαρού και ανοσίου υβριστού του Κυρίου,Ν.Καζαντζάκη(…)Φαίνεται ότι εξέστησαν αι φρένες των ανθρώπων!Και ταύτα μέν δια τους υμνητάς του Καζαντζάκη.Η Εκκλησία όμως άς πράξη το εαυτής καθήκον,αδιαφορούσα διά τας φωνασκίας του ενός και του άλλου…Καθήκον αυτής είνε κυρίως τούτο:Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ!Θα ή εύσημος η ημέρα εκείνη,καθ’ήν θα παραδοθή τω Σατανά ο υβριστής του Θεανθρώπου…και στο αμέσως επόμενο άρθρο του π.Ε.Θ.<<ΔΙΑΤΙ Η ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ;», κύριοι Οικουμενιστές συνάδελφοι,ερωτά ΣΗΜΕΡΟΝ προς όλους εσάς που υμνείτε και λατρεύετε τον βλάσφημο ετούτο άνδρα,<<Πόθεν έλαβε το δικαίωμα ο Καζαντζάκης να διαστρεβλοί κατά φρικώδη τρόπον τα ιερά κείμενα;(…)ότι ο Κύριος ωνειρεύετο επί του Σταυρού(άκουσον άκουσον!) οικίας και εργαστήρια και ερωτικάς περιπτύξεις και συζύγους και υιούς και εγγόνους;Πόθεν ήντλησε πάντα ταύτα ο Καζαντζάκης,κύριε Αθήναιε( κ.Μαρία Χατζηξενή και κ.Χρυσόστομε Σταμούλη, λέμεν εμείς σήμερον);Εκ των Ευαγγελιών ή εκ του οχετού της αισχράς αυτού φαντασίας και εκπεπορνευμένης σκέψεως;

Ένα βασικό ερώτημα που κυριαρχεί εις την σκέψη μας αγαπητοί αναγνώστες,είναι ποία η σχέση του Τεκτονισμού και Μασωνίας με τον εν λόγω οικουμενιστή καθηγητή μας κ.Χρυσόστομο Σταμούλη(πρόεδρο Θεολογικού τμήματος) και ποια η σχέση της οικουμενίστριας συναδέλφου, και φοιτήτριας του πρώτου, κ.Μαρίας Χ. επίσης, με την Μασωνία;Ερωτήματα που φανταζόμαστε αν θέλει ο καλός Θεός, θα απαντηθούν άχρι καιρού!
                                                           

 
      ΥΓ. Επομένως, δεν αισθανόμασθε τόσο την ανάγκη να υπερασπίσουμε τον Χριστό, τον οποίο φυσικά ομολογού­με, αλλά κυρίως αισθανόμαστε την ανάγκη να υπερασπίσουμε τον ίδιο τον άνθρωπο. Γιατί κάθε υποτίμηση του Χριστού έχει συνταρακτικές συνέπειες για την σωτηρία του ανθρώπου και γενικά για τον ίδιο τον άνθρωπο. Άλ­λωστε Αυτός ο Ίδιος ο Χριστός παραδόθηκε στον θά­νατο χωρίς να αντισταθή, ούτε ζήτησε, αλλά και ούτε ά­φησε τους Μαθητάς Του να τον υπερασπίσουν ή να αντισταθούν. Στον Απόστολο Πέτρο που επεχείρησε να Τον υποστηρίξη είπε χαρακτηριστικά: «βάλε την μάχαιραν εις την θήκην» (Ιω. ιη, 11). Αυτός παραδόθηκε «εις χείρας ανθρώπων αμαρτωλών», αλλά στην πραγματικότητα αυτή η παράδοση είναι ζωή για τον άνθρωπο, αφού ο Χρι­στός δοξάσθηκε, αλλά και δόξασε τους ανθρώπους. Ο Χριστός έχει μια ζωή που είναι πέρα από τον θάνατο, εί­ναι στην πραγματικότητα υπέρβαση του θανάτου, αλλά και αυτής της βιολογικής ζωής. Άλλωστε, το εσφαγμένον Αρνίον της Αποκαλύψεως, που είναι ο Ίδιος ο Χρι­στός νικά τελικά το θηρίο της Αποκαλύψεως. Υπάρχει, λοιπόν, ένας διωγμός που είναι δόξα. Και υπάρχει ένας θάνατος που είναι ανάσταση. Άρα το ψευτοπρόβλημα του «τελευταίου πειρασμού» του Χριστού είναι στην πραγματικότητα ένα υπαρκτό πρόβλημα του ίδιου του αν­θρώπου.(ΙΕΡΟΘΕΟΥ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ,Απόσπασμα από το βιβλίο «Παρεμβάσεις στην σύγχρονη κοινωνία»,Τόμος Α’)

 Μετά εν Χριστώ αγάπη Π.Ν.Ξ.
                
ο γράφων στην βρεφικήν ηλικίαν....

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Γλυκύ έαρ», νέα πνοή Με τον , Παύλο Αγιαννίδη ,


Γλυκύ έαρ», νέα πνοή

Με τον , Παύλο Αγιαννίδη ,
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ στα ΝΕΑ: Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

∆εν είναι εύκολο πράγµα. Να αποκτήσουν νέα πνοή οι πασίγνωστοι αλλά αρκούντως βασανισθέντες από µέτριες έως κακές ερµηνείες και εκτελέσεις βυζαντινοί ύµνοι. Ειδικά τα εγκώµια της Μεγάλης Παρασκευής ή οι αναστάσιµοι ύµνοι, οι οποίοι κι αν έχουν γνωρίσει ηµέρες – δισκογραφικής – απαξίας από σταρ της πίστας,µέτριους (φωνητικά) ιεράρχες και κακές –τεχνικά – εκδόσεις, που ούτε η κατάνυξη, κάποτε επίπλαστη, τις έσωσε…
Η καρδιά, ηµέρες που είναι, ίσως και λόγω της ανίας που προκαλεί η επανάληψη, συντάσσεται µε τις«πειραγµένες» εκδοχές των ύµνων, όπως το «µπλουζ» άλµπουµ του Βασίλη Χατζηνικολάου, οι εκδοχές µε το κλαρίνο του Σαλέα ή µετο βιολί (που «κλαίει») του Κόρου. Οµως είναι αναζωογονητική η νεανική µατιά στις παραδοσιακές εκδοχές, ειδικά των εγκωµίων. Οπως το άλµπουµ «Ω γλυκύ µου έαρ» του νεώτατου καλλίφωνου αρχιµανδρίτη και πρωτοψάλτη Νικόδηµου Καβαρνού, στο οποίο συµµετέχουν ο ηθοποιός Στέλιος Καλαθάς και ο µαθητής του Ηλίας Παλιουδάκης.
Καθάρια φωνή. Στέρεα. ∆ωρική. Που έχει απεκδυθεί – και σωστά – τα υπερβολικά «βυζαντινά» (είναι µύθος) ποικίλµατα.
Ο Μυτιληνιός αρχιµανδρίτης έχει θεολογικές, μουσικές σπουδές, αλλά έχει σπουδάσει και στα ΤΕΙ Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων στο Ληξούρι, πήρε και πτυχίο Σκηνοθεσίας Τηλεόρασης και Κινηµατογράφου – δούλεψε και ως βοηθός στον τοµέα –, καθώς και Ηχοληψίας και Ηχοτεχνίας. Εχει βαλθεί, δε, να κάνει γνωστή και διαδικτυακά την τέχνη του (στο http://www.byzmusic.gr χαρίζοντας σε όσουςτην επισκεπτοντε δωρεάν υλικό ) και τη βυζαντινή µουσική που αγαπάει και υπηρετεί και σε ειδικές συναυλίες στην Ελλάδα (όπως τον ∆εκέµβριο  και Απρίλιο στον Χολαργό µε ύµνους από τις σελίδες του Παπαδιαµάντη με ανεπανάληπτη επιτυχία) και στο εξωτερικό. Οπως εκείνη που έδωσε στην Μπάνια Λούκα τον Μάρτιο, στο πλαίσιο τηλεµαραθωνίου, υπέρ της ανέγερσης της Μονής της Παναγίας Τριχερούσας στην Κροατία, που επίσης κυκλοφορεί ως «Ζωντανή ηχογράφηση» με άνω των 30.000 χιλιάδων κλήσεων.
Μαζί κυκλοφορεί και µία ακόµη έκδοση, το«Χριστός ανέστη» (Εκδ.Σαΐτη), τα έσοδα από τηνοποία διατίθενται υπέρ της ανέγερσης σχολείου στο Μπουρούντι.


Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ορθοδοξα

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2009

Αστρικές αηδίες

‘Ο Ερμής ανάδρομος στον Κριό’ (ή κάτι παρόμοιο ακατανόητο) γράφει η οθόνη που παίζει σιωπηλά στον τοίχο του δωματίου, ενώ εξετάζω τον άρρωστό μου στο διπλανό κρεβάτι. Πάνω από το μυστηριώδες αυτό μήνυμα μια ευτραφής ξανθιά κυρία ερμηνεύει με άκρα σοβαρότητα στην πρωινή παρουσιάστρια επώνυμου τηλεοπτικού διαύλου που ακούει με το σχετικό ενδιαφέρον τον ‘χρησμό’ και τα μαντάτα που κομίζει στους Κριογεννημένους ο ‘ανάδρομος Ερμής’ (με την όπισθεν έρχεται ή μήπως κάνει κανένα αγωνιστικό ‘τετ-α-κε’ αναγκάζοντας τον Κριό να πατήσει απότομα τα ουράνια φρένα του και να αποστείλει στον Ερμή το παράσημο της ανοικτής παλάμης, ως γνήσιος οδηγός;). Έχω μια απορία: πιστεύουν άραγε όσα λένε οι αστρολόγοι ή απλώς έχουν βρει ότι υπάρχουν αρκετά κορόιδα στον κόσμο που μπορούν να τους τρέφουν πλουσιοπάροχα για να περιγράφουν τις υποτιθέμενες αναποδιές του Ζυγού, του Ταύρου ή του Υδροχόου;

Τρίτη, 28 Απριλίου 2009

Νάρκισσε, χαίρε!

Έχω ξαναγράψει για νάρκισσους, όχι όμως για τον Νάρκισσο. Που έδωσε όσες «εισαγωγικές» και «κατατακτήριες» εξετάσεις υπάρχουν και δεν υπάρχουν για τον Παράδεισο, και τις πέρασε όλες με Άριστα, όπως συμφωνούν όλοι όσοι τον γνώρισαν. Νεφροπαθής από 14 ετών, γνώρισε την αιμοκάθαρση, τη μεταμόσχευση, την ανοσοκαταστολή, τις λοιμώξεις, τον ένα καρκίνο μετά τον άλλο, τη χημειοθεραπεία, τις ακτινοβολίες, τις πολυάριθμες επώδυνες επεμβάσεις., επί 33 χρόνια. Το σώμα του έγινε άτλαντας παθολογίας και χειρουργικής. Συναγωνίστηκε επάξια τον πολύαθλο Ιώβ και δεν γόγγυσε ποτέ, παρά έλεγε το «Νάναι ευλογημένο» όταν ο παπα-Γιώργης τον κοινωνούσε στο νοσοκομείο στη στερνή του νοσηλεία. Του ευχήθηκα το ‘Χριστός ανέστη’ ανήμερα της Λαμπρής, όταν τον είδα για τελευταία φορά: δεν ξέρω αν με κατάλαβε. Έβλεπε ήδη ‘οράματα και θάματα’, ‘α ουκ εξόν ανθρώπω λαλήσαι’. Από σήμερα τα βλέπει ‘πρόσωπο με πρόσωπο’. Και αγάλλεται.

Σάββατο, 25 Απριλίου 2009

Αθωνικές επιχορηγήσεις και βουλευτικές αποζημιώσεις

Άξια προσοχής η επισήμανση του Σταύρου Τζίμα στην ‘Καθημερινή’ (24/4/2009). Με τίτλο ‘Παράπλευρη ζημία στον Άθω’ περιγράφει το πώς η υπόθεση ‘Βατοπαίδι’ έγινε αφορμή για να παγώσουν όλες οι επιχορηγήσεις από το Δ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης προς όλες τις μονές για τα απαραίτητα έργα αναστήλωσης, που εκ των πραγμάτων ανεστάλησαν 'μέχρι νεωτέρας'. Όπως υπογραμμίζει ο γράφων, οφείλουν όλοι να αντιληφθούν ότι το Άγιον Όρος, πέραν της πνευματικής, φυλάσσει και μια τεράστια πολιτιστική κληρονομιά με παγκόσμια αναγνώριση, και δεν μπορεί να την αφήσει η πολιτεία να ρημάξει, ιδίως όταν τα οφειλόμενα χρήματα είναι ξένα και όχι δικά της.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι κοντά στα όποια «ξερά» καίγονται και τα χλωρά. Ή, για να δανεισθούμε ένα ανάλογο ‘κοσμικό’ παράδειγμα, ότι θα πρέπει, εξ αφορμής των φημολογούμενων ατασθαλιών ενός βουλευτή, να διακοπεί η βουλευτική αποζημίωση σε όλους, μέχρι να ξεκαθαρίσει (αλήθεια, περιμένετε κάτι τέτοιο;) η υπόθεση.

Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009

Λάζαρος και Θωμάς

Λάζαρος και Θωμάς. Δυο πολύ γνωστές Βιβλικές μορφές, μάρτυρες της Αναστάσεως. Με τον ένα ο Χριστός «επιστώσατο την κοινήν ανάστασιν προ του πάθους», ο άλλος με την «καλήν απιστίαν» του «των πιστών τας καρδίας εις επίγνωσιν ήξεν», όπως μας λέει η υμνογραφία. Τους τιμούμε και τους δύο ως ‘παραστάτες’ πριν και μετά το Πάσχα.

Λάζαρος και Θωμάς. Δυο λιγότερο γνωστοί, σύγχρονοι ‘μάρτυρες’. Λίγες μέρες πριν από το Σάββατο του Λαζάρου μας άφησε ο Λάζαρος, λίγες μέρες πριν από την Κυριακή του Θωμά, ο Θωμάς. Και οι δυο αντιμετώπισαν την «επάρατη νόσο», ο ένας για μερικά χρόνια, ο άλλος για μερικούς μήνες. Και οι δυο έδωσαν μαθήματα υπομονής και καρτερίας στους γύρω τους, και σ’ αυτούς που είχαν το προνόμιο να τους γνωρίσουν. Και οι δυο αναμένουν πλέον την κοινή ανάσταση.

Πέμπτη, 23 Απριλίου 2009

10 χρόνια από τον βομβαρδισμό της Σερβικής τηλεόρασης

Αυτό μας θυμίζουν σήμερα τα Διαδικτυακά Μέσα. Και όλης της Σερβίας, θα πρόσθετα, για να μη ξεχνούμε εύκολα και βολικά την ‘ανθρωπιστική’ επέμβαση του ΝΑΤΟ στη γειτονιά μας. Χωρίς να δίνουμε κανένα δίκαιο σε απάνθρωπες ενέργειες από όποια πλευρά κι αν διαπράττονται, ακόμη και από τους ομοδόξους Σέρβους, θα νιώθαμε κάπως πιο άνετα αν η ‘έκρηξη ανθρωπισμού’ της Δύσης εκδηλωνόταν λιγότερο μεροληπτικά και περιλάμβανε π.χ. το πρόσφατο ‘γάζωμα’ της Γάζας, αν επιτρέπεται το 'μαύρο' λογοπαίγνιο. Ή, ακόμη καλύτερα, αν εκδηλωνόταν με όντως ανθρώπινο τρόπο. Παντού και πάντα.

Σάββατο, 18 Απριλίου 2009

Εκ του ανεσπέρου φωτός

«Ανέστη Χριστός, και νεκρός ουδείς επί μνήματος»
Ο Χριστός ανέστη! Τι άλλο θέλουμε;

Μέγα Σάββατο

«Σήμερον ο Άδης στένων βοά: συνέφερέ μοι ει τον εκ Μαρίας γεννηθέντα μη υπεδεξάμην. Ελθών γαρ επ’ εμέ το κράτος μου έλυσε, πύλας χαλκάς συνέτριψε, ψυχάς ας κατείχον το πριν, Θεός ων, ανέστησε. Δόξα, Κύριε, τω Σταυρώ σου και τη Αναστάσει σου».
[Επιτάφιος Αγ. Γεωργίου Κιλκίς, φωτογραφία του Τάσου Ναούμη]

Πέμπτη, 16 Απριλίου 2009

"Τι ανταποδώσωμεν...;"

Κατά παράκληση αγαπητού και τακτικού αναγνώστη, παραθέτω κάποιες πληροφορίες για τον σταυρικό θάνατο βασισμένες σε όσα παρουσιάζει ο αείμνηστος καθηγητής Σπ. Μακρής στο σχετικό πόνημά του. Όσοι δυσκολεύονται με τέτοιου είδους ’ιατροδικαστικές’ περιγραφές μπορούν να διακόψουν εδώ την ανάγνωση, ή να πάνε στην τελευταία παράγραφο.

Διευκρινίζω ότι τα γραφόμενα αναφέρονται στον τρόπο θανάτου οποιουδήποτε ανθρώπου επί του σταυρού, και όχι αποκλειστικά στον θάνατο του Ιησού. Ως Θεός ο Κύριος με τη λέξη ‘Τετέλεσται’ ‘παρέδωκε το πνεύμα’. Ως άνθρωπος έπαθε σαν κάθε άλλο κατάδικο της εποχής εκείνης. Ο μηχανισμός του θανάτου από την ανάρτηση στο σταυρό ήταν μια αργή και βασανιστική ασφυξία, που οφείλεται στη συμπίεση των πνευμόνων, της καρδιάς και των μεγάλων αγγείων από το βάρος του σώματος και την άνωση του διαφράγματος. Την τακτική αυτή (γνωστή με την ονομασία Aufbinden) χρησιμοποίησε ο Γερμανικός στρατός ως σωφρονιστική ποινή, και αργότερα ως μέσο βασανισμού στο Νταχάου. Ο κρατούμενος κρεμόταν από τα δεμένα στην ανάταση χέρια του έτσι ώστε τα πόδια του να μην αγγίζουν το έδαφος. Η αναπνοή και η επιστροφή του αίματος προς την καρδιά εμποδιζόταν, κάτι που οδηγούσε σε συμφόρηση του πάνω μέρους του σώματος μέχρι και παραμόρφωση του προσώπου, όπως και στον απαγχονισμό (ας θυμηθούμε το σπαρακτικό "Υιέ μου, πού το κάλλος έδυ της μορφής σου;" της Παναγίας στην υμνογραφία). Αν δεν διακοπτόταν έγκαιρα η ανάρτηση, το θύμα υπέκυπτε μετά από πολύωρη οδύνη. Ο σταυρωμένος είχε τη ‘δυνατότητα’ να χαλαρώνει κάπως την πίεση ρίχνοντας το βάρος στα καρφωμένα πόδια του, γεγονός που έδινε απλώς μια αναβολή στο θάνατο και μια παράταση στην αγωνία του, μια και συνοδευόταν από φρικτούς πόνους στα σημεία των καρφιών. Γι’ αυτό και το σπάσιμο των σκελών ήταν η χαριστική βολή, που έκοβε την τελευταία διέξοδο ανακούφισης. Στην περίπτωση του Χριστού αυτό δεν συνέβη, διότι ο Κύριος είχε ήδη παραδώσει το πνεύμα. Ωστόσο, ο λογχισμός της πλευράς, ακόμη κι αν είχε απομείνει στοιχείο βιολογικής ζωής στο ανθρώπινο σώμα του, θα επέφερε οπωσδήποτε τον θάνατο με την επιπλέον πρόκληση ενός ανοικτού πνευμοθώρακα.

Όλα αυτά τα εφευρήματα της ανθρώπινης κακίας (τη εμπνεύσει του αρχεκάκου Διαβόλου) προστέθηκαν στον ήδη φραγγελωμένο Ιησού με τα καρφωμένα χέρια και πόδια. Ως ευγνώμονες προσκυνητές του Σταυρού ας μη μείνουμε στη συναισθηματική συγκίνηση των ημερών, αλλά ας αναλογισθούμε το μέγεθος του λύτρου που πληρώθηκε για μας. ‘Τι ανταποδώσωμεν τω Κυρίω περί πάντων ων ανταπέδωκεν ημίν;

Τετάρτη, 15 Απριλίου 2009

Εκ του πιεστηρίου

Καλό και βολικό το ιστολόγιο και τα ηλεκτρονικά κείμενα, αλλά με το τυπωμένο χαρτί μας συνδέει μια άλλη σχέση. Όσοι διαβάζουν τη σελίδα αυτή θα θυμούνται ότι κάπου ανέφερα ότι τα κείμενα κάποια στιγμή θα εκδοθούν σε βιβλίο. Από χθες αυτό είναι πραγματικότητα. Οι Εφήμερες ΙΣΤΟ...δρομίες δεν έχουν την αξίωση να γίνουν best seller, ούτε να αποφέρουν οποιοδήποτε κέρδος. Όποιος τις θέλει, είτε για τον εαυτό του είτε για δώρο, μπορεί να τις βρει στο University Studio Press (ISBN 978-960-12-1805-2). Όσοι φίλοι γιορτάζουν προσεχώς, ας κάνουν λίγη υπομονή...

Μνήμη Σπύρου Μακρή

Αναπάντεχα έλαβα χθες μια πρόσκληση από τηλεοπτικό σταθμό της πόλης μας να μιλήσω για τον τρόπο θανάτου του Χριστού στο σταυρό. Ασυνήθιστο το αίτημα, μια πρόκληση για σκέψη. Ευτυχώς υπήρχε ‘πρώτος διδάξας‘, ο αείμνηστος καθηγητής της αναισθησιολογίας Σπύρος Μακρής, του οποίου την ομιλία με θέμα Η επιστήμη μπροστά στη Σταύρωση και την Ανάσταση του Ιησού Χριστού είχα την τιμή να προλογίσω περίπου τέτοια εποχή, πριν 31 χρόνια. Ξαναδιαβάζοντας το κείμενό του θυμήθηκα τον Πανεπιστημιακό Δάσκαλο (με κεφαλαία γράμματα) που συναντούσα περιστασιακά όρθιο στο λεωφορείο (ως ένα εξ ημών), που μας μιλούσε πάντα ευγενέστατα στον πληθυντικό, που έδινε παράδειγμα ακέραιου χαρακτήρα, σωστού επιστήμονα και πιστού ανθρώπου. Που στην εξόδιό ακολουθία του ο Άγιος Δημήτριος ήταν κατάμεστος (και) από τους φοιτητές του. Που άφησε ένα πρότυπο ζωής και συμπεριφοράς σε πολλούς από εκείνους που ευτύχησαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά του, εντός και εκτός αμφιθεάτρου. Αιωνία θα είναι η μνήμη του!

ΣΗΜ. Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας βρίσκεται στον παραπάνω σύνδεσμο.

Παρασκευή, 10 Απριλίου 2009

"Οι μηχανές μου"

Η φυσαρμόνικα της εισαγωγής λίγο πριν από τις εννιά σήμερα (ΝΕΤ 105.8) μου έφτιαξε τη διάθεση, καθώς ο νους έκανε flashback σχεδόν σαράντα χρόνια στο τραγούδι του τίτλου που ακολούθησε (ερμηνεία: Λήδα Χαλκιαδάκη και Σπύρος Βλασσόπουλος). Αν γεννηθήκατε μετά το 1972, δεν το προλάβατε. Το είχα περιλάβει σε μια από τις πρώτες κασέτες που είχα ηχογραφήσει τότε, μαζί με το 'Ποπ κορν', κάτι από Ντέμη Ρούσο, τη 'Συντροφιά' (Πασχάλης) και το 'Σπίτι μου, σπιτάκι μου' και τον 'Μαύρο αητό' (Νανά Μούσχουρη). Και να σκεφτεί κανείς ότι δεν είχαν ακόμη εισβάλει οι υπολογιστές στη ζωή μας. Ωστόσο οι στίχοι του Ανδρέα Αγγελάκη θα ταίριαζαν ακόμη περισσότερο σ' αυτούς:
"Πώς αγαπώ τις μηχανές μου, πώς αγαπώ να τις κοιτάω
κι αν θέλω κατιτί να κάνω ένα κουμπί τους να πατάω...
Πώς αγαπώ τις μηχανές μου, όλα ρολόι τώρα πάνε,
δεν έχω φίλους, τι τους θέλω; Οι μηχανές πιο ωραία μιλάνε.
Πώς αγαπώ τις μηχανές μου, κάθομαι μόνος μου στο σπίτι,
και στις οχτώ η ώρα ανάβω ηλεκτρικό Αποσπερίτη".

Τετάρτη, 8 Απριλίου 2009

Τα κρυπτά δημοσιεύονται

Όπως μας πληροφορούν οι ειδήσεις, εκδόθηκε η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ υποχρεούνται να διατηρούν αρχεία με τους αποδέκτες των ηλεκτρονικών μηνυμάτων των συνδρομητών τους και με τις ιστοσελίδες που αυτοί επισκέπτονται. Επίσημα πλέον, το απόρρητο του Διαδικτύου αίρεται (κάτι που φανταζόμασταν ότι μπορεί να γίνεται ήδη ανεπίσημα). Γεγονός που επιβεβαιώνει με έναν ακόμη τρόπο την Ευαγγελική ρήση ότι ‘ουδέν εστι κρυπτόν ο ου φανερόν γενήσεται’. Ακόμη και το τελευταίο κλικ του ποντικιού μας.

Τρίτη, 7 Απριλίου 2009

Τρεις άρρωστοι

Δεν θυμούμαι τα τελευταία 14 χρόνια να πλησιάζουν Χριστούγεννα ή Πάσχα και να μην έχω στα χέρια μου τη διάγνωση ενός καινούργιου καρκίνου. Που σαν κεραυνός σε ξάστερο ουρανό έρχεται να γκρεμίσει το είδωλο του κόσμου που ζούσε ο άρρωστος μέχρι τότε, και να του δείξει (όχι μόνο σ’ εκείνον, αλλά και σε μένα και σε όλους τους γύρω) την πραγματικότητα, ότι δηλαδή η ζωή αυτή έχει ένα όριο.

Όπως στη Μαρία, που επί ένα μήνα παρακολουθούσε το πάνω μέρος του σώματός της να διογκώνεται σε μέγεθος διπλάσιο του συνηθισμένου, και την αναπνοή της να γίνεται όλο και πιο δύσκολη, σε σημείο που να μη μπορεί να ξαπλώσει. Τα κλινικά σημεία της απόφραξης της άνω κοίλης φλέβας σε συνδυασμό με μια χαρακτηριστική ακτινολογική εικόνα προχωρημένου καρκίνου πνεύμονα δημιουργούν μια τελείως δυσοίωνη προοπτική για το μέλλον της. Κάτι που η ίδια ίσως δεν κατανοεί και δεν θέλει να ερευνήσει παραπέρα. Στα 57 της.

Σήμερα ξαναείδα και τη Μαντώ, και τρόμαξα να τη γνωρίσω. Έχει μείνει η μισή, κι έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος από την αισιόδοξη ψυχολογία της. Η θεραπεία φαίνεται να την βοήθησε κάπως, αλλά με τί κόστος; Παλεύει να κρατήσει το γενναίο της πρόσωπο για να ζήσει όσο γίνεται καλύτερα τις μέρες που έρχονται, που μπορεί να αποτελούν (όπως και της Μαρίας) το τελευταίο Πάσχα με τους δικούς της.

Εκείνος που από φέτος θα γιορτάζει διαφορετικά το Πάσχα είναι ο κυρ-Αντώνης. Έξη μήνες μετά τη διάγνωση του καρκίνου, άφησε σήμερα το απόγευμα τον κόσμο αυτό για τον Κόσμο όπου ‘ουκ έστι πόνος’, ανάμεσα στις δυο αδελφές που τον στήριξαν και τον συνόδευσαν στον τελευταίο αυτό δρόμο. Αιωνία η μνήμη του!

[Σημ. Τα ονόματα έχουν τροποποιηθεί].

Σάββατο, 4 Απριλίου 2009

Απεργία και υγεία

«Γιατρέ, τι μπορούμε να κάνουμε; Είχαμε ραντεβού για ακτινοβολίες την Πέμπτη, αλλά εκείνη τη μέρα γίνεται απεργία. Τηλεφωνήσαμε και μας είπαν να πάμε την επόμενη Πέμπτη. Γίνεται να πεις κάτι για να μας βάλουν νωρίτερα;»

Τι να πεις, και σε ποιόν; Το εξειδικευμένο τμήμα κάνει μερικές εκατοντάδες θεραπείες κάθε μέρα, σε ανθρώπους καρκινοπαθείς που έρχονται από τις τέσσερεις άκρες της Βορείου Ελλάδος. Μία μέρα εκτός λειτουργίας σημαίνει μετάθεση όλων αυτών των ‘περιστατικών’ στην πλησιέστερη δυνατή ημερομηνία, που δεν είναι πιο κοντά από μια εβδομάδα. Μπορούν οι άρρωστοι αυτοί να περιμένουν τόσο; Η κατάσταση των περισσοτέρων είναι τέτοια που δεν σηκώνει πολλές αναβολές. Η ‘ημερομηνία λήξεως’ είναι ήδη ορατή, και συχνά η πάλη γίνεται για την ποιότητα της ζωής που τους απομένει.Είναι δυνατόν να προβάλλεται ως δικαιολογία για την καθυστέρηση της ανακουφιστικής θεραπείας η λέξη ‘απεργία’; Έχω το δικαίωμα (ή το καθήκον) ως γιατρός να ‘μεσολαβήσω’ υπέρ κάποιου, δηλαδή να παρακάμψω κάποιον άλλον (ή άλλους);

Με όλη την κατανόηση που μπορεί να έχει κανείς για αιτήματα πιεστικά, κοινωνικά, δίκαια (ας αφήσουμε στην άκρη τα υπόλοιπα), πιστεύω ότι οι έννοιες ‘απεργία’ και ‘υγεία’ είναι ασύμβατες. Μάλιστα υπάρχει και μια τραγική ειρωνεία στην όλη υπόθεση. Όταν το μόνιμο παράπονο είναι ότι υπό κανονικές συνθήκες δεν επαρκεί το προσωπικό στα νοσηλευτικά ιδρύματα, τότε η έκφραση ‘προσωπικό ασφαλείας’ για τις ημέρες απεργίας μόνο ως παραλογισμός μπορεί να εκληφθεί. Κάτι ξέρουν οι Άγγλοι που το ονομάζουν ‘skeleton crew’.
[Δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ, 7/4/2009]

Πέμπτη, 2 Απριλίου 2009

Μακριά από τη δημοσιότητα

Δεν την επιζητούν. Δεν χρησιμοποιούν τα Μέσα ως ‘μέσον’ για να επιτύχουν εξυπηρετήσεις και εκδουλεύσεις, που ούτως ή άλλως δικαιούνται από το ‘κράτος πρόνοιας’. Το να τους γνωρίζεις είναι προνόμιο για λίγους. Κι αυτό για λίγο, όσο χρειάζεται για να βγουν από ένα αδιέξοδο επεισόδιο στον μακρύ δρόμο της φροντίδας, που βαδίζουν καθημερινά επί χρόνια, αγόγγυστα, χωρίς να εύχονται να έλθει το τέλος. Και να συνεχίσουν τον δρόμο με το ίδιο κουράγιο, με τα μάτια στραμμένα Ψηλά, ‘ποτέ από το χρέος μη κινούντες’. Ξεπερνώντας τα εμπόδια που βάζει μπροστά τους το ‘σύστημα’ με τις επιτροπές, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τις αιτήσεις, τα δικαιολογητικά ξανά και ξανά (μετά από εικοσιπέντε χρόνια ολικής αναπηρίας θα περίμενε κανείς ότι δεν χρειάζονται πλέον άλλες ‘επαναλήψεις’). Κάθε καινούργιο πρόβλημα στην πορεία της αρρώστιας που δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί στο σπίτι σημαίνει μεταφορά στα χέρια σε δυο ορόφους, ενός ανθρώπινου πλάσματος που ζει ακόμη χάρη στις θυσίες δυο ηλικιωμένων γονέων, που εξακολουθούν να λένε το ‘Ευχαριστώ’ από την καρδιά τους, πρώτα στον Θεό και μετά σε καθέναν που τους δίνει ακόμη μια ελπίδα ότι η Αθηνά θα εξακολουθήσει να είναι μέλος της οικογένειάς τους και κέντρο του ενδιαφέροντός τους, έστω κι αν επί χρόνια τώρα δεν έχει κουνήσει τα χέρια ή τα χείλη της.

Σημ. Αφιερώνεται σε όλους όσοι καθημερινά και δημόσια κινούν χέρια και χείλη μόνο για να πετροβολούν και να υβρίζουν προς κάθε κατεύθυνση.

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2009

Κίτρινη και κόκκινη κάρτα

Λογάριαζα να γράψω κανένα ‘ψέμα’ (μέρα που είναι), αλλά η πραγματικότητα μας ξεπερνάει: το ψέμα έχει γίνει ψωμοτύρι, κι έτσι ας πούμε και μια αλήθεια, που λέει και το παλιό τραγουδάκι...

Μια και μας είναι πολύ πιο οικεία η γλώσσα του ποδοσφαίρου, ας σκεφθούμε τι θα γινόταν αν κάποιος διαιτητής συνέχιζε να δείχνει μόνο κίτρινες κάρτες στους παίκτες που έπαιζαν αντιαθλητικά ή έκαναν σκληρά μαρκαρίσματα ή ό,τι άλλο, λέγοντάς τους κάθε φορά ότι την επόμενη φορά θα αποβληθούν. Αν η αποβολή δεν έρχεται ποτέ, πόσοι θα πιστέψουν τον ασπόνδυλο διαιτητή και θα συμμορφώσουν ανάλογα το παιχνίδι τους, εφόσον ξέρουν ότι η ατιμωρησία είναι δεδομένη;

Με όση φαντασία διαθέτουμε, ας μεταφέρουμε το παράδειγμα στην αστυνομία, τις πρυτανικές αρχές των πανεπιστημίων μας, και βέβαια στο σύνολο του ‘πολιτικού κόσμου’, που φέρουν μεν τον τίτλο του ‘διαιτητή’, αλλά δεν τολμούν να βγάλουν την κόκκινη κάρτα σε όσους συνεχίζουν να μετατρέπουν σε αρένα την καθημερινή ζωή της χώρας.