Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Η Λειτουργική Θεολογία του Γέροντος Σωφρονίου




Αναφερόμενος στη λειτουργική διδασκαλία και θεολογία του Γέροντα, ο π.Θεωνάς ανέφερε χαρακτηριστικά:

Η Θεία Ευχαριστία είναι το κέντρο όλων των μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Τη λειτουργική διδασκαλία του Γέροντος Σωφρονίου τη διατρέχει το κενωτικό στοιχείο, η κένωση του Χριστού μας και κατ’ επέκταση και των λειτουργών Του. Ακόμα και την ώρα που ο Ιερέας εκφωνεί το ”Ευλογημένη η Βασιλεία”  ξεκινάμε ψηλά με το Θεό και κατεβαίνουμε μετά στα βιωτικά τα δικά μας. Ζητάμε πράγματα για εμάς, με τα Ειρηνικά. Από ψηλά που ήμασταν στον Παράδεισο κατεβήκαμε κάτω και ξανανεβαίνουμε πάνω. Γιατί στο τέλος καταλήγουμε “ότι πρέπει Σοι πάσα δόξα”, δοξολογική εκφώνηση προς τον Κύριο μας. Όλο αυτό το κενωτικό στοιχείο υπάρχει μέσα στη διδασκαλία του Γέροντος Σωφρονίου.
Ουσιαστικά η Θεία Λειτουργία στη διδασκαλία του Γέροντα Σωφρονίου, σύμφωνα με τον ομιλητή είναι ικεσία υπέρ των αμαρτιών της ανθρωπότητας. Και ο Γέροντας την ταυτίζει απολύτως με την προσευχή του Χριστού στη Γεσθημανή, όπου εκεί η υπάρχει η απόλυτη κένωση, όπου κενώνεται ο Χριστός για τις αμαρτίες του κόσμου και για ν’  ανέβει ο κόσμος ψηλά.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στη συνέχεια για τις λειτουργικές ευχές που συνέργαψε ο Γέροντας, με αφορμή την ελλειπή προετοιμασία των πιστών για τη συμμετοχή τους στη Θ. Λειτουργία. Σύμφωνα με τον Γέροντα Σωφρόνιο, η προετοιμασία των πιστών για τη συμμετοχή τους στη Θ. Ευχαριστία ήταν τα δάκρυα της μετανοίας. Για το λόγο αυτό συνέγραψε τις ευχές. 43 τον αριθμό, οι ευχές είναι χωρισμένες σε 9 ενότητες. Και χρησιμοποιούσε τις ενότητες ενσωματόνοντας εναλλάξ κάθε μία από αυτές στη Θ. Λειτουργία, στη θέση των Κατηχουμένων. Η χρήση βέβαια των ευχών ήταν αποτέλεσμα της ποιμαντικής ευθύνης του Γέροντα και αφορούσε τη διακονία του συγκεκριμένου ποιμνίου και όχι μία συνολική πρόταση.
Συμπερασματικά, ο π.Θεωνάς εξέφρασε την πεποίθηση του ότι αυτά τα οποία γράφει ο Γέροντας Σωφρόνιος, είναι πράγματα τα οποία τα έζησε και προσπάθησε να αποτυπώσει το βίωμα του γραπτώς και με μια δική του γλώσσα μας προσφέρει την παράδοση μας, αυτά που ήδη υπάρχουν.
Του Σταμάτη Μιχαλακόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου